HTML

ANTIBLOG - AZ AUTONÓM GONDOLAT

Friss topikok

  • S.A.: Bálvány szobrok? Bálványszobor az, amit a pogányok imádnak. Magát a szobrot. Tudtommal a katolikus... (2014.04.01. 12:00)
  • N.: Ez nem Immaculata, mert nem a Holdon lép Mária, nem a Kígyó fejét tapossa. Ez egy Mária mennybevit... (2013.07.26. 20:04)
  • Somogyi Antal: Kedves Sarolta! Örülök, hogy sikerült egy-két dolog kivételével jól leírni a livodai életet. Mivel... (2012.11.29. 17:57)
  • Somogyi Antal: Hű, ez a kommentsorozat most esett le nekem! És teljesen véletlenül a bibliai Lázárról írok. :D (2012.11.14. 23:36)
  • Somogyi Antal: :) Örülök neked Szkippi! (2012.10.13. 20:42)

2010.02.27. 18:18 Hökkentő

A következő képek megértééhez nézzük Jakab protoevangéliuma további részeit:

Nap-nap után egyre növekedett a kisleány, hathónapos korában anyja letette a földre, hogy próbáljon felállni. Utána már hét széket is körbejárt és úgy tért vissza anyja ölébe. Akkor Anna magához szorította és ezt mondta: ,,Ahogyan él az Úr, az én Istenem, nem ezen a földön fogsz járkálni, mert fölviszlek tégedet az Úr templomába.'' Fekhelyét szentté tette, semmiféle közönséges vagy tisztátalan nem mehetett oda, és szeplőtelen zsidó lányokat választott ki, akik társalkodói voltak.

Amikor a kisleány egy esztendős lett, Joákim nagy lakomát rendezett, meghívta rá a papokat, az írástudókat, a vének tanácsát és Izrael egész népét. Joákim odavitte leányát a papokhoz, és azok megáldották őt ilyenféleképpen: ,,Atyáinknak Istene áldja meg ezt a kisleányt és adjon neki örökké megmaradó nevet minden nemzedéken át.'' Az egész nép ráfelelte: ,,Úgy legyen, úgy legyen, Amen.'' Majd odavitte őt a főpapokhoz is. Azok is megáldották ezen szavakkal: ,,A magasságok Istene tekintsen le erre a leánykára, áldja meg őt legfőbb áldásával, amelynél már nincsen nagyobb.''

Akkor magához vette őt anyja fekhelyének szentségében, és megszoptatta, majd Anna dicsőítő éneket mondott az Úrnak: ,,Éneket énekelek az Úrnak az én Istenemnek, mert reám tekintett és elvette tőlem ellenségeim gyalázatát. Igazságosságának gyümölcsét adta nekem az Úr, egyedülálló és nagyszerű színe előtt. Ki adja hírül Ruben fiainak, hogy Anna gyermeket szoptat? Halljátok hát, halljátok hát, Izrael tizenkét törzse, hogy Anna immár gyermeket szoptat.'' Majd elaltatta őt szentségének fekhelyén, kiment és szolgált nekik. Amikor vége lett a lakomának, mindannyian örvendezve eltávoztak, és dicsőítették Izrael Istenét.

Így múltak el a hónapok a kisleány felett. Amikor a leányka kétesztendős lett, Joákim így szólt Annához: ,,Felviszem őt az Úr templomába, hogy ígéretünket teljesítsük, nehogy az Úr elforduljon tőlünk, és így ajándékunk elveszítse tetszését előtte.'' Anna így válaszolt: ,,Várjuk meg a harmadik esztendőt, hogy ott már ne sírjon apja és anyja után.'' Mire Joákim ezt mondotta: ,,Várjuk meg.''

Amikor három esztendőssé lett a leányka, így szólt Joákim: ,,Hívjátok össze a zsidók szeplőtlen leányait, fogjanak mécsest a kezükbe, gyújtsák meg, nehogy a kisleány hátrafelé nézzen, nehogy szíve elraboltasson az Úr templomából!'' Mindent ennek megfelelően tettek, amíg az Úr templomát el nem érék. Ott a pap fogadta őt, megcsókolta, áldást mondott reá, és így szólt: ,,Az Úr minden nemzedéken át naggyá teszi nevedet, feletted az utolsó napokban láthatóvá teszi az Úr Izrael fiai számára szabadulását.''

Az áldozati oltár harmadik lépcsőjére ültette le Máriát, az Úr az Isten kegyelmét árasztotta föléje, ő pedig ujjongva táncolt, és szerette őt Izrael egész háza.

Szülei akkor hazatértek, ámulattal eltelve áldották az uralkodó Istent, hogy leánykájuk nem kívánkozott vissza. Mária olyan volt ott a templomban, mint egy örvendező gerlice, táplálékát az angyalok kezéből kapta.

5 komment

Címkék: Máriaábrázolások Máriabemutatása

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-blogol.blog.hu/api/trackback/id/tr196012439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirjam 2010.03.01. 19:57:53

Még sosem olvastam Jakab protoevangéliumát. Boldog Emmerich Anna Katalin látomása emlékeztet erre: http://www.freeweb.hu/jelenesek/maria_elete_-_emmerich_a.html Nem tudom mennyire hitelesek, az oldal sem tűnik szimpatikusnak, de érdekes..

SA 2010.03.01. 20:43:18

Olyan szektásnak tűnik? Van egy ktolikus hittankönyv, amelyik a Jehova tanúinak kiadványainak halivódi fazon Jézus ábrázolását utánozza, vagy talán azokat vette át. Én idegenkedem az ilyenektől. A Jakab írása egyáltalán nem hiteles, eléggé ki is szorult a hagyományból. Ákár igaz is lehetm de nincs jelentősége. Azért szedtem elő, mert ezeket máriaábrázolásokat csak így lehet megérteni. Azt keresem, hogy a képeken mi van. És azt a Szentírásből nem érthetjük meg, csak az apokrifekből.

Mirjam 2010.03.01. 21:15:14

Nem olvasgattam az oldalt, csak Emmerich Katalin miatt néztem. De ha valakik csak a csodákat, jelenéseket, "rendkívülit" keresik az mindig gyanús.

SA 2010.03.01. 22:44:35

Nem véletlenül korholta Jézus is azokat, akik csak csodajeleket vártak.

SA 2010.03.02. 11:42:23

Ez a látomás nnem más, mint az apokrif kiszínezve látványos elemekkel, mit pl. Mária három színű ruhája, Józsefék háza, kertje, állatfejes kútja. Pontosan annyira hiteles, mint a protoevangélium. Egy lényeges különbség azért van. Jakab írására egész hagyományrendszer épült, ami ugyanúgy forrása a hitünknek, mint a SZentírás. csak másfajta kritikával kell szemlélni. Pl. az ionok és a nyugati képek amióta ismerjük az ábrázolásokat, erre alapozódnak. Emmerich látomásai viszont (még) nem teremtett "kultúrát". nem inspirált művészeti alkotásokat, olyanokat, amelyek hitünket erősítik, elmélkedéseink forrása lehet. Bár maga a látomás egy ilyen kép, csak nem temperával vagy kőböl van, hanem szavakból. Az az oldal csak abban a dologban "furcsa", hogy csodavárók készítették. Nagyobb jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a dolgoknak, mint amekkorák valójában.
süti beállítások módosítása